Κριτική ταινίας: First Man (ο Πρώτος Άνθρωπος)

 Κριτική ταινίας: First Man (ο Πρώτος Άνθρωπος)

Υποψηφιο για OSCAR

Σκηνοθεσία: Ντάμιεν ΣαζέλΣενάριο: Τζος ΣίνγκερΠρωταγωνιστούν: Ράιαν Γκόσλινγκ, Κλερ Φόι, Κρίστοφερ Άμποτ, Κάιλ Τσάντλερ

Πως μοιάζει το ταξίδι στη Σελήνη, όταν είναι φτιαγμένο από τα καλύτερα οσκαρικά υλικά; 
Η νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη του «Whiplash» και του «La La Land», αποτελεί ένα συγκινητικό biopic του αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969.

first small

Η ταινία που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζέιμς Χάνσεν, «First Man: A Life of Neil A. Armstrong». Τη σεναριακή διασκευή για τη μεγάλη οθόνη έχει κάνει ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του «Spotlight», Τζος Σίνγκερ. 
Το φιλμ ακολουθεί την πορεία του Άρμστρονγκ από το 1961 έως το 1969, την περίοδο δηλαδή που η NASA προετοίμαζε πυρετωδώς το θρυλικό διαστημικό της πρόγραμμα, ώστε να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι. Ο αγώνας αυτός οδήγησε σε μια από τις πιο ριψοκίνδυνες και σπουδαίες αποστολές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

"Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ"
Η ταινία επικεντρώνεται στην ιστορία του Νηλ Άρμστρονγκ, εστιασμένη στην περίοδο από το 1961 έως το 1969 και δοσμένη από την οπτική γωνία του ίδιου του πρωταγωνιστή. Κανένα από τα ντοκιμαντέρ που έχετε δει, δεν θα σας κάνει να ζήσετε τόσο ζωντανά την ιστορία του πρώτου ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης. Να ζήσετε την πραγματοποίηση των ονείρων του ανθρώπου να περπατήσει πάνω στη σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης και να αισθανθεί κάτω από τα πόδια του την ύπαρξη ενός άλλου κόσμου.

Και για πρώτη φορά θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε στο εσωτερικό ενός παρόμιου “πυραύλου”, προσδεμένος σ’ ένα τεράστιο πυραυλικό σύμπλεγμα που σε λίγο θα εκτόξευε πίσω του φωτιά και λάβρα εκατοντάδων βαθμών Κελσίου. Ενός πυραύλου του οποίου η ισχύς των ηλεκτρονικών του υπολογιστών ήταν δεκάδες χιλιάδες φορές μικρότερη απ' αυτή του κινητού σας. 

first man photo gr3

Φανταστείτε, λοιπόν, τις πρώτες αναταράξεις του διαστημοπλοίου καθώς ο τεράστιος πύραυλος “Κρόνος 5” σε απόσταση μερικών μόνο μέτρων κάτω από το κάθισμά σας αρχίζει να λειτουργεί λίγο πριν από την εκτόξευση. Φανταστείτε επίσης τις δυνάμεις που ταράζουν τα πάντα γύρω σας καθώς το πυραυλικό αυτό σύμπλεγμα προσπαθεί να ξεπεράσει την δύναμη της γήινης βαρύτητας που το κρατάει δεμένο στην αγκαλιά της. Φανταστείτε τη στιγμή της εκτόξευσης όταν, ασυναίσθητα σχεδόν, αρχίζετε να πατάτε τους κατάλληλους διακόπτες και να αναφέρετε τις ενδείξεις στις οθόνες ελέγχου της πτήσης.

Φανταστείτε το απότομο τράνταγμα και τον εκκωφαντικό θόρυβο όταν ο πρώτος όροφος αποκόπτεται από το υπόλοιπο πυραυλικό σύμπλεγμα. Φανταστείτε τις βαρυτικές δυνάμεις που σας καθηλώνουν κυριολεκτικά στο κάθισμά σας στα πρώτα λεπτά της πτήσης σας όταν το βάρος σας τριπλασιάζεται. Φανταστείτε τη στιγμή που το Διαστημικό Λεωφορείο φτάνει το ύψος των 110 περίπου χιλιομέτρων, οπότε το όλο σύμπλεγμα έχει επιταχυνθεί από το μηδέν στα 28.000 χιλιόμετρα την ώρα και κινείται με ταχύτητα εννέα φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα της σφαίρας ενός όπλου.

Φανταστείτε όταν, με ένα τράνταγμα, οι μηχανές παύουν να λειτουργούν και αισθάνεστε το σώμα σας να επιπλέει σαν φτερό πάνω στο κάθισμα που είστε προσδεμένοι. Φανταστείτε τέλος το υπέροχο εκείνο συναίσθημα θαυμασμού και δέους όταν από τα παράθυρα της καμπίνας σας αντικρίζεται για πρώτη φορά την καμπυλότητα της Γης και τα έντονα χρώματα με τα οποία είναι στολισμένη. Τότε και μόνο τότε ίσως μπορέσετε να κατανοήσετε κάπως ένα μικρό κομμάτι όσων αισθάνονται οι αστροναύτες του προγράμματος “Απόλλων” τα πρώτα λεπτά της εκτόξευσής τους στο Διάστημα και προτού ξεκινήσουν για το μακρινό τους ταξίδι 400.000 χιλιόμετρα μακριά.

Κι όμως, για όλους εμάς που παρακολουθούμε από τις τηλεοπτικές ανταποκρίσεις τα ταξίδια αυτά προς το Διάστημα και από την άνεση του σπιτιού μας, τα αντιμετωπίζουμε πλέον σαν θέμα ρουτίνας. Μόνο όταν κάτι δεν πάει καλά, μόνο όταν μια νέα διαστημική τραγωδία χτυπήσει την προσπάθεια του ανθρώπου να ξεφύγει από τα δεσμά της Γης και να πετάξει λεύτερος στο Διάστημα, καταλαβαίνουμε ίσως για λίγο πόσα χρειάζεται να μάθουμε ακόμη προτού μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο της ανθρωπότητας για ένα ταξίδι στα άστρα. Μόνο σε μια τέτοια στιγμή αφιερώνουμε λίγο από τον χρόνο μας για να αναρωτηθούμε, με κάποιο ίσως είδος κακεντρέχειας και συνωμοτικό ενδιαφέρον, για το τι άραγε συνέβη. Πρόσκαιρα. Γιατί αμέσως σχεδόν μετά ενσκήπτουμε και πάλι στη μίζερη καθημερινότητά μας.

first man photo gr5

Αυτή η ταινία σε κάνει να συμμετέχεις κι εσύ άμεσα σ’ αυτή την ανθρώπινη εποποιία. Γιατί η Σελήνη και η Ανθρωπότητα έχουν ένα κοινό μέλλον. Κι όταν σε 100, σε 1.000, σε ένα εκατομμύριο χρόνια από σήμερα, οι απόγονοί μας θα έλθουν να σταθούν ευλαβικά στη σκοτεινή κοιλάδα που λέγεται “θάλασσα της Ηρεμίας”, θα κοιτάξουν σιωπηρά τα περίεργα αρχαία επιστημονικά όργανα και, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τα ανθρώπινα ίχνη που θα έχουν μείνει αναλλοίωτα ακόμη και μετά από ένα εκατομμύριο χρόνια. Και θα ξέρουν ότι όλα άρχισαν εδώ. Ότι εδώ ξαναγεννήθηκε η ανθρωπότητα και ότι το σημείο αυτό είναι πραγματικά ένα κοσμικό μνημείο αφιερωμένο στους ανθρώπους της Γης. Γιατί εδώ, στα όρια του ουράνιου ωκεανού, ο άνθρωπος έκανε το πρώτο μοιραίο του βήμα προς τα άστρα και ανακάλυψε ότι δεν ήταν παρά ένας πραγματικός πολίτης του Σύμπαντος.

Ο Ντέιμιαν Σαζέλ κινηματογραφεί το πρώτο ανθρώπινο βήμα στο φεγγάρι σαν μια εμμονική διαδρομή προς το άγνωστο, διευρύνοντας μαζί με τους ορίζοντες της ανθρωπότητας και την κινηματογραφική του γλώσσα.
Δεν είναι τυχαίο που η ταινία του Ντέιμιαν Σαζέλ ονομάζεται «First Man», κι αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι κατά βάση αφηγείται την ιστορία του πρώτου ανθρώπου που περπάτησε στο φεγγάρι. Η ταινία του Σαζέλ, η αμέσως επόμενη μετά τον θρίαμβο του «La La Land» και η πρώτη που δεν βασίζεται σε δικό του σενάριο, δεν έχει καν να κάνει αμιγώς με το διάστημα, ούτε στοχεύει, στην ουσία της, να αφηγηθεί μια μεγάλη ιστορία ενός μεγάλου άνδρα. Αντιθέτως, το «First Man» έχει να κάνει με τον ίδιο τον άνθρωπο, με την εμμονική του προσπάθεια να κατακτήσει το άγνωστο και με την απαραίτητη, εσωτερική του ανάγκη για νέες αρχές, λευκές σελίδες και την κατάκτηση κάθε φαινομενικά αξεπέραστου εμποδίου στη διαδρομή.

first man small

Βασισμένο στο βιβλίο του Τζέιμς Χάνσεν, «First Man: A Life of Neil A. Armstrong» και διασκευασμένο για τη μεγάλη οθόνη από τον βραβευμένο με Οσκαρ σεναριογράφο του (επίσης με παγκόσμια πρεμιέρα στην Βενετία λίγα χρόνια πριν) «Spotlight», Τζος Σίνγκερ, το φιλμ ακολουθεί την πορεία του Αρμστρονγκ από το 1961 έως το 1969.
Tην περίοδο δηλαδή που η NASA και το διαστημικό της πρόγραμμα βρισκόταν σε πυρετώδη προετοιμασία προκειμένου να στείλει τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι, η οποία κατέληξε σε μια από τις πιο ριψοκίνδυνες και επαναστατικές επιστημονικές αποστολές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

«Ο στόχος μου με αυτή την ταινία ήταν να μοιραστώ με το ακροατήριο τις αόρατες, άγνωστες πτυχές της αποστολής της Αμερικής στο φεγγάρι - ιδιαίτερα το προσωπικό έπος του Νιλ Άρμστρονγκ και αυτό που μπορεί να σκεφτόταν και να ένιωθε εκείνες τις διάσημες ώρες», είπε.

«Αυτή η ιστορία είναι ανθρώπινη και είναι οικουμενική, φυσικά, εξυμνεί ένα επίτευγμα της Αμερικής και επίσης γιορτάζει ένα επίτευγμα ”για όλη την ανθρωπότητα”, όπως αναγράφεται στην πλακέτα που άφησαν οι Νιλ και Μπαζ στο φεγγάρι. Είναι μία ιστορία για έναν απλό άνθρωπο που κάνει σημαντικές θυσίες και υφίσταται έντονες απώλειες για να επιτύχει το αδύνατο» σημειώνουν σε δήλωσή τους.

 

 

 

Loading
 • Φεστιβάλ Θερινού κινηματογράφου "ΣΤΑΡ" 2019 (1378) 2019-05-28 23:30:00

  Έναρξη Θερινής αίθουσας ΣΤΑΡ Την Τετάρτη 12/6 με το Φεστιβάλ Θερινού κινηματογράφου .....με αγιόκλημα και γιασεμιά.... Το ΚινηματοΘέατρο ΣΤΑΡ Βέροιας παρουσιάζει, από την Τετάρτη 12/6, ένα σκηνικό ξεχωριστής μαγείας, κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό...

 • Έναρξη Θερινής αίθουσας ΣΤΑΡ την Τετάρτη 12/6 (3560) 2019-05-22 23:30:00

  Έναρξη Θερινής αίθουσας ΣΤΑΡ Την Τετάρτη 12/6 με το Φεστιβάλ Θερινού κινηματογράφου Το ΚινηματοΘέατρο ΣΤΑΡ Βέροιας στήνει, από την Τετάρτη 12/6, ένα σκηνικό ξεχωριστής μαγείας, κάτω από το μοναδικό ελληνικό καλοκαιρινό ουρανό. Παρόντες στο καλοκαιρινό...

 • Ολα ξανά από την αρχή στο νέο τρέιλερ του «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» (730) 2019-03-15 23:30:00

  Ολα ξανά από την αρχή στο νέο τρέιλερ του «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη»   H «τελευταία πράξη» του δράματος για το σύμπαν της Marvel είναι εδώ. Και είναι όσο εντυπωσιακή φαντάζεσαι ότι θα είναι.H «τελευταία πράξη» του δράματος για το σύμπαν της Marvel είναι εδώ. Και...

 • Το «Avengers: Endgame» θα είναι μάλλον το μεγαλύτερο σε διάρκεια blockbuster όλων των εποχών (978) 2019-02-08 23:30:00

  Το «Avengers: Endgame» θα είναι μάλλον το μεγαλύτερο σε διάρκεια blockbuster όλων των εποχών Συγγνώμη, πόση ώρα είπατε ότι θα είναι; Με το «Avengers: Endgame» να είναι μόλις ένα μήνα μακριά, οι Τζο και Αντονι Ρούσο βρίσκονται στα τελικά στάδια του μοντάζ της ταινίας....

 • Περιγραφή ταινίας: ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Σ ΑΓΑΠΩ (Berlin, I Love You) (927) 2019-03-15 23:30:00

  Περιγραφή ταινίας: ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Σ ΑΓΑΠΩ (Berlin, I Love You) 11 διαφορετικοί σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο. Πρωταγωνιστούν: Κίρα Νάϊτλι,’Ελεν Μίρεν, Λουκ Γουίλσον, Τζιμ Στάρτζες, Μίκι Ρουρκ, Τζίνα Ντίουαν, Χεϊντεν Πανετιέρ,Ντιεκ Γολούνα,Ντιάνα Αγκρόν. Μία ερωτική...

 • More News