«Πολιορκία». Επιτέλους μια ταινία με ήρωες από τη Θράκη και τη Μακεδονία Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα στην Βέροια.

«Πολιορκία». Επιτέλους μια ταινία με ήρωες από τη Θράκη και τη Μακεδονία Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα στην Βέροια.

Μετά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία «Έξοδος 1826», δύο χρόνια πριν, ο Θεσσαλονικιός ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας είναι έτοιμος να επανέλθει στις κινηματογραφικές αίθουσες με τη δεύτερη κατά σειρά ιστορική ταινία της Aratos Films, που έχει τίτλο «Πολιορκία».Η «Πολιορκία», βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και δη στη μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το Μάρτιο του 1822. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται. Δύο αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού στο οχυρό Ρούπελ, το Μάρτιο του 1941, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις λίγες μέρες πριν την επίθεση των Γερμανών. 

polweb4

Πρόκειται, όπως λέει ο Β. Τσικάρας, για τη μοναδική νίκη Ελλήνων της Μακεδονίας εναντίον του οθωμανικού στρατού υπό τον Τάσο Καρατάσο, ωστόσο όταν η επανάσταση στη Μακεδονία απέτυχε, οι Τούρκοι σκότωσαν τους μοναχούς κι έκαψαν τη Μονή, ενώ ακολούθησε το ολοκαύτωμα της Νάουσας.

Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται μαζί και τα διλήμματα «τι κάνουμε όταν έχουμε απέναντί μας τόσο ισχυρό στρατό». Οι δύο αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού στο οχυρό Ρούπελ, τον Μάρτιο του 1941, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις λίγες μέρες πριν την επίθεση των Γερμανών. «Αυτά τα διλήμματα βέβαια δεν υπάρχουν για τους στρατιωτικούς, η απάντηση είναι αυτονόητη. Είναι όμως ανθρώπινα» λέει στη thessnews o Β. Τσικάρας, ο οποίος δηλώνει ότι στόχος του είναι να ολοκληρώσει την τριλογία με μια ακόμη ταινία μέχρι το 2021 οπότε και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

polweb2

«Με τις ταινίες αυτές ανάβουμε κεράκι στη μνήμη των ηρώων από τη Μακεδονία και τη Θράκη»«Με τις ταινίες αυτές ανάβουμε κεράκι στη μνήμη των ηρώων από τη Μακεδονία και τη Θράκη»46 χρόνια μετά τον «Παπαφλέσσα»

Η «Έξοδος 1826» ήταν η πρώτη ελληνική ταινία για το 1821 μετά τον «Παπαφλέσσα», 46 χρόνια πριν. Το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής χαρακτήρισαν την ταινία «υψηλής ποιότητας», στο κομμάτι της ιστορικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αρτιότητας.

«Με τις ταινίες αυτές θέλω να εξιτάρω το ενδιαφέρον του κοινού ώστε να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να ξαναδιαβάσουμε την ελληνική ιστορία που έχει πάρα πολλές πτυχές, θυσίες, ηρωισμούς οι οποίες σήμερα έχουν ξεχαστεί» τονίζει. «Λέω εύγε στους μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Βούλγαρης και ο Σμαραγδής που ασχολούνται, καθένας με τον τρόπο του, με την ελληνική ιστορία» ενώ κάνει ειδική αναφορά στη σημασία του σύγχρονου κινηματογράφου στην επιμόρφωση του κοινού.«Η δικιά μας γενιά, οι σημερινοί 45άρηδες, μεγάλωσε σχολικά βιβλία ιστορίας τα οποία δεν έγραφαν για την επανάσταση κατά των Τούρκων το 1821 στην Μακεδονία και στη Θράκη.

Η μάχη της Μονής Δοβρά δεν είναι κομμάτι της ιστορίας μας; Γνωρίζουμε τους ήρωες μόνο από τη νότια Ελλάδα. Οι  δικοί μου ήρωες είναι από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Με τις ταινίες αυτές ανάβουμε ένα κεράκι στη μνήμη αυτών των ανθρώπων» λέει στη thessnews.«Δυστυχώς, εδώ και χρόνια στην Ελλάδα καλλιεργείται μια υποκουλτούρα που θέλει γραφικό το να ασχολείσαι με κάτι ελληνικό και πατριωτικό. Το δικό μας ‘‘Βιετνάμ’’, υπό μία έννοια, είναι η Κύπρος του ’74. Ο Πόντος ή η Μικρασία δεν μπορούν να δώσουν κινηματογραφικά θέματα;» συμπληρώνει."

polweb1

 Η «Πολιορκία», αποτελεί μέρος της τριλογίας της Aratos Films για το 1821.  

Υπενθυμίζουμε ότι η πολυσυζητημένη «Έξοδος 1826» του Βασίλη Τσικάρα, ήταν η πρώτη. Αποτέλεσε δε, την πρώτη ταινία με θέμα το 1821 μετά από 46 ολόκληρα χρόνια («Παπαφλέσσας», 1971).

Το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής χαρακτήρισαν την ταινία «υψηλής ποιότητας», στο κομμάτι της ιστορικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αρτιότητας.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ: Άμφισσα, Δελφοί, Αράχωβα, Αγία Ευθυμία, Σιάτιστα, Ρούπελ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣΤο σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Τσικάρα.

Τη Διεύθυνση φωτογραφίας έχει ο Γιώργος Βασιλειάδης. Επιπρόσθετη κινηματογράφηση έκανε ο Δημήτρης Σταμπολής.

Η μουσική σύνθεση είναι της Έφης Ράτσου. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία Βλάχου, Μαριαλένα Χρυσογονίδου.

Βοηθοί: Αθηνά Μπατσίλα, Σπυριδούλα Λιαράτσικα, Κλεοπάτρα Παλιαδέλη.

Μοντάζ: Γιώργος Σουμελίδης.  Supervisor - VFX: Χρήστος Ορφανίδης.

Οπερατέρ: Δημήτρης Μανουσιάκης.  Βοηθός οπερατέρ: Νεφέλη Ντακοζούδη.  

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Σουμελίδης. Σκριπτ: Αλέξανδρος Ζαμπέτας, Απόστολος Μπαρουξής.

Ήχος: Θάνος Πέτρου, Μυρτώ Χατζηανδρέου.Επεξεργασία ήχου - μιξάζ: Θάνος Πέτρου.Mastering – μιξάζ μουσικής: Κρίτωνας Κιουρτσής.

Μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά.Βοηθοί μακιγιάζ: Τζένη Ευσταθιάδου, Ελένη Τσιάφκα.

Coloring: Γιώργος Φλέγγας.Graphic design-φωτογράφιση: Νίκος Γκάρας, Δημήτρης Παγιάντζας. 

Μεταφράσεις στην τουρκική – ηχογραφήσεις: Γιώργος Σινιόσογλου - Mediaworld. Ανδρικές παραδοσιακές φορεσιές: Μανώλης Σαββίδης. 

Επιδιορθώσεις κοστουμιών – μεταποιήσεις: Ελπίδα Βαρθολομάτου, Φούλη Βουτσά, Δέσποινα Ραπτοπούλου.Φορεσιές - παραδοσιακό υλικό: Θέατρο Άρατος, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών, Μουσείο «Μιχάλη Τσαρτσίδη», Ελληνομνήμονες - Σπύρος Κατσίρας, Φώτης Λουριδάς, Γιάννης Μπάρλος. 

Σύμβουλος σε θέματα ιστορικού οπλισμού: Γιάννης Μπάρλος. Σύμβουλος σε θέματα ξιφομαχίας: Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών «Λέοντες» & Γιώργος Γεωργάς.Υπεύθυνος marketing Ν.Ελλάδος: Βασίλης Γεωργαντάς. Unit publicist: Βάλια Μπουγιουκλή.

Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σκάρπου – Γιώργος Τσακίρης.Δημοσιότητα – επικοινωνία: BrainCo / Άννα Σταματιάδου. Διανομή: Aratos Films / Κολοσσαίον 

Ηθοποιοί (μεταξύ άλλων): Δημήτρης Παπαδόπουλος, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Γιώργος Ζώης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Τατιάνα Μελίδου, Σοφία Μανωλάκου, Βασίλης Κανελλόπουλος, Αντώνης Σιώπκας, Μανώλης Σαββίδης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Θανάσης Μπριάνας, Χριστίνα Λιόλιου, Γιάννης Περδίκης, Δημήτρης Δήμου, Δημήτρης Κατσιδονιώτης, Κώστας Λιόλιος, Αριστείδης Σιναπίδης, Δημήτρης Κύρτσος, Σταύρος Καραγεωργιάδης, Στέργιος Κωνσταντζίκης, Βαγγέλης Μάγειρος, Γιώργος Τούλης, Σάκης Κολότσιος, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Γιάννης Λαζαρίδης, Γιώργος Βαβούρας, Βασίλης Βεργινάδης, Γιώργος Κολοζάκης, Ζωή Γιαννέτα, Βασίλης Τελίδης, Φώτης Λουριδάς, Γιάννης Μπάρλος, Δημήτρης Ανδρόνογλου, Φώτης Βερβίτας, Μάκης Τάντσης, Σταύρος Βαφειάδης, Παναγιώτης Σαββίδης, Γιώργος Σουμελίδης, Χριστίνα Καραγρηγορίου, Δανάη Πολυκάρπου, Βάσω Βλασσίου, Γιάννης Νικήτας, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ράλλης, Παυσανίας Θεοδωρακόπουλος, Σπύρος Κατσίρας, Σοφία Δούση, Βασίλης Κουκούτσης, Βασιλική Δαφνά, Μιχάλης Αναγνώστου.Guests: Γιώργος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Λάγκος, Βασίλης Τσικάρας.


Πηγή: www.thessnews.gr

www.inevros.gr

Συνέντευξη του σκηνοθέτη:  https://www.star.gr/lifestyle/exodos/379550/alhthinh-istoria-toy-1821-metaferetai-ston-kinhmatografo-h-tainia-poliorkia-den-tha-afhsei-kanena-asygkinhto

 

Loading
 • Φεστιβάλ Θερινού κινηματογράφου "ΣΤΑΡ" 2019 (1378) 2019-05-28 23:30:00

  Έναρξη Θερινής αίθουσας ΣΤΑΡ Την Τετάρτη 12/6 με το Φεστιβάλ Θερινού κινηματογράφου .....με αγιόκλημα και γιασεμιά.... Το ΚινηματοΘέατρο ΣΤΑΡ Βέροιας παρουσιάζει, από την Τετάρτη 12/6, ένα σκηνικό ξεχωριστής μαγείας, κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό...

 • Έναρξη Θερινής αίθουσας ΣΤΑΡ την Τετάρτη 12/6 (3560) 2019-05-22 23:30:00

  Έναρξη Θερινής αίθουσας ΣΤΑΡ Την Τετάρτη 12/6 με το Φεστιβάλ Θερινού κινηματογράφου Το ΚινηματοΘέατρο ΣΤΑΡ Βέροιας στήνει, από την Τετάρτη 12/6, ένα σκηνικό ξεχωριστής μαγείας, κάτω από το μοναδικό ελληνικό καλοκαιρινό ουρανό. Παρόντες στο καλοκαιρινό...

 • Ολα ξανά από την αρχή στο νέο τρέιλερ του «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη» (730) 2019-03-15 23:30:00

  Ολα ξανά από την αρχή στο νέο τρέιλερ του «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη»   H «τελευταία πράξη» του δράματος για το σύμπαν της Marvel είναι εδώ. Και είναι όσο εντυπωσιακή φαντάζεσαι ότι θα είναι.H «τελευταία πράξη» του δράματος για το σύμπαν της Marvel είναι εδώ. Και...

 • Το «Avengers: Endgame» θα είναι μάλλον το μεγαλύτερο σε διάρκεια blockbuster όλων των εποχών (978) 2019-02-08 23:30:00

  Το «Avengers: Endgame» θα είναι μάλλον το μεγαλύτερο σε διάρκεια blockbuster όλων των εποχών Συγγνώμη, πόση ώρα είπατε ότι θα είναι; Με το «Avengers: Endgame» να είναι μόλις ένα μήνα μακριά, οι Τζο και Αντονι Ρούσο βρίσκονται στα τελικά στάδια του μοντάζ της ταινίας....

 • Περιγραφή ταινίας: ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Σ ΑΓΑΠΩ (Berlin, I Love You) (927) 2019-03-15 23:30:00

  Περιγραφή ταινίας: ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Σ ΑΓΑΠΩ (Berlin, I Love You) 11 διαφορετικοί σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο. Πρωταγωνιστούν: Κίρα Νάϊτλι,’Ελεν Μίρεν, Λουκ Γουίλσον, Τζιμ Στάρτζες, Μίκι Ρουρκ, Τζίνα Ντίουαν, Χεϊντεν Πανετιέρ,Ντιεκ Γολούνα,Ντιάνα Αγκρόν. Μία ερωτική...

 • More News